Ta första steget mot att bli spelutvecklare!
Alla som är och vill bli spelutvecklare har en sak gemensamt: de behöver kunna utveckla spel! Det viktigaste är alltså att komma igång med spelutveckling på ett eller annat sätt. Om du är ung kan det finnas workshops och kurser du kan delta i, ett tips är att kontakta ditt lokala bibliotek, studieförbund eller kommunens kultursamordnare för att höra vad som finns där du bor – eller se om du hittar kurser online. Du kan också börja experimentera på egen hand i något verktyg eller delta i ett game jam.
Det viktigaste är att komma igång med att skapa spel!
Vilka yrkesroller finns inom spelutveckling?
Det finns en stor mängd av yrkesroller inom spelutveckling. En del är sådana du kanske direkt kommer att tänka på, såsom programmerare och 3D-grafiker, men det finns också många andra. För de kreativa rollerna finns tre huvudinriktningar: programmering, grafik och speldesign. Spel innehåller också ljud och musik och ofta även film. Utöver detta kan du arbeta som projektledare, marknadsförare, testare, community manager och mycket annat. Vad är du intresserad av? På spelutbildningar.se kan du läsa mer om olika roller inom spelutveckling, och info finns även på Into Games hemsida (på engelska).
Det finns många olika utbildningar att välja på om du vill studera spelutveckling. Beroende på vilken inriktning du vill ha kan det krävas olika förkunskaper. Om du ska välja gymnasieutbildning finns det tekniska program som har en inriktning mot spelutveckling. Andra program som innehåller naturvetenskapliga ämnen ger också en grund för att söka vidare, om programmering och speldesign intresserar dig. Om du är mest intresserad av grafik, musik eller animation så kan ett estetiskt program vara rätt för dig. Här kan du hitta gymnasieutbildningar. Du kan också prata med en studie- och yrkesvägledare.
Vad ska jag välja på gymnasiet?
Vilka utbildningar finns på yrkeshögskola och högskola/universitet?
På yrkeshögskola finns program där du kan studera till spelutvecklare och få praktisk erfarenhet och kontakter i spelbranschen. Ofta får du då arbeta med projekt på ett liknande sätt som på ett spelföretag, och att praktisera på spelstudio är en del i utbildningen. Många av de som arbetar på spelstudior i Sverige har gått en sådan utbildning. Utbildningarna kräver ofta arbetsprover för att bli antagen. Se på varje utbildnings hemsida vad de har för kriterier. Ofta anordnar de öppet hus inför antagningen, där du kan få svar på dina frågor. Här hittar du yrkeshögkolornas utbildningar.
På högskola och universitet finns olika program och kurser inom spelutveckling och relaterade områden. På antagning.se kan du se vilka utbildningar som finns i Sverige och hitta utbildningar och kurser utifrån dina intressen. Du kanske vill studera utomlands? Här kan du läsa mer om detta.
Det finns också folkhögskolor som anordnar utbildningar inom speldesign, musik och ljud, community management och världsskrivande – bland mycket annat! Estetiska utbildningar kan fungera som förberedande, till exempel kan du gå en konstutbildning om du vill bygga upp en portfolio, för att sedan kunna söka vidare till en spelutbildning inom grafik. Här kan du söka efter folkhögskolekurser.
Det kan även finnas utbildningar på Komvux (beroende på var du bor).
Finns det andra utbildningar och kurser?
Börja göra spel!
Att göra spel är både komplext och roligt – det viktigaste är att börja någonstans och att inte göra det för komplicerat från början. Utgå ifrån dina egna intressen och börja experimentera! Är det karaktärer och berättelser som intresserar dig mest? Eller att bygga upp en värld i 3D och skapa roliga banor? Det finns sätt att komma igång inom alla områden.
Har du mer frågor? Maila spelkonsulent@gamehabitat.se så ska vi göra vårt bästa för att guida dig vidare!