Skip to content
Spelkunnighetsdagen banner 2 1920x900

Spelkunnighetsdagen 2020-10-02

Vad är egentligen spel och vilken roll har spelkulturen idag?

Spelkunnighetsdagen sätter fokus på spel och spelkultur och riktar sig till alla intresserade – och särskilt till dig som kommer i kontakt med spel, spelkultur och spelare i ditt yrke.

Spelkunnighetsdagen streamas online via Facebook och Sverok TV och modereras av Johanna Koljonen. Evenemanget är kostnadsfritt och ingen föranmälan krävs, men ange gärna att ni kommer i evenemanget. Dagen anordnas av Game Habitat, Sverok och Region Skåne i samarbete.

Ladda ner rapporten Spelkonsulent – ökad spelkunnighet & spelpedagogik för barn & unga Ladda ner presentationen Spelkonsulent Barn & Unga – rapport presentation

Vid frågor kontakta spelkonsulent@gamehabitat.se

Program

Obs: Programmet är preliminärt och kan komma att ändras.

09.00 Check-in
Koppla upp och koppla av, få igång tekniken, testa chatten och hämta kaffe!

09.30 Introduktion till dagen – Johanna Koljonen, Magnus Lunderquist och Peter Lübeck
Johanna Koljonen är dagens moderator och introducerar oss till ämnet och dagen. Magnus Lunderquist, ordförande i Region Skånes kulturnämnd, hälsar välkommen och Peter Lübeck presenterar Game Habitat, föreningen som samlar spelbranschen i södra Sverige.

10.10 Vad alla behöver veta om spel – Jonas Linderoth, Göteborgs Universitet
Jonas har ägnat sin karriär åt att forska och undervisa om spelmediet och spelkulturen i relation till lärande. En stor del av detta arbete har handlat om att ifrågasätta och kritisera populära och förenklade myter om hur spel påverkar oss på gott och ont.

11.10 Spelstaden Malmö – Paul Petersson-Rebelo, e-sportsamordnare Malmö stad
Paul Petersson-Rebelo berättar om kopplingar mellan stadens föreningar, värvning av evenemang till Malmö och varumärket “spelstaden Malmö”.

11.30 Ökad spelkunnighet och spelpedagogik för barn och unga – Oscar Wemmert, spelpedagog
En sammanfattning av Game Habitats förstudieprojekt som bl.a. undersöker behovet av spelkonsulenter samt möjligheter till ökad spelkunnighet & spelpedagogik för barn & unga. 

12.00 Lunchstreaming med Spelens Hus
Vi testar några populära spel och förklarar så att alla kan hänga med.

13.00 Summering av förmiddagen & introduktion till eftermiddagen – Johanna Koljonen
Johanna Koljonen summerar förmiddagen och introducerar eftermiddagspasset.

13.10 Se spelet! Videomedierat datorspelande i barns och ungas vardagsliv – Björn Sjöblom, Stockholms Universitet
Att titta på andras spelande har snabbt växt till en viktigt del av spelkulturen. Den här föreläsningen kommer att handla om spel som åskådarmedium, och de olika sätt som barn och unga blir del av den här sortens spelkultur, både som publik och som kreativa producenter av spelupplevelser för andra.

14.05 Den digitala berättelsen – Bobbi A Sand, speldesigner
Vad är en digital berättelse och vad är det egentligen vi upplever när vi spelar? Under denna punkt tittar vi på vad som är unikt med spel och hur spel både kan likna och skilja sig från andra medieformer som innehåller berättande.

14.35 Gamingkonfirmation – Helena Ericsson, Heliga Trefaldighetskyrkan
Helena Ericsson är församlingspedagog och har arrangerat gamingkonfirmationer sedan hösten 2019 tillsammans med sitt konfirmandarbetslag.

14.55 Forskningsbaserade matematikspel för barn – Henrik Rosvall, Scientific EdTech / Akribian
Henrik berättar om sina erfarenheter av att utveckla Count on me, ett digitalt läromedelsspel för lågstadiet. Hur kan forskning och speldesign användas för att göra inlärning både rolig och effektiv – rent av ett äventyr?

15.15 Bevakning av spel i media ur olika perspektiv – Jonas Gillberg, Niklas Sintorn och Johanna Koljonen
Kulturreportern Jonas Gillberg och spelkritikern Niklas Sintorn i samtal med moderatorn Johanna Koljonen.

15.40 Summering av dagen – Johanna Koljonen m.fl.
Dagen summeras och några medverkande ger sin syn på dagens ämnen.

Medverkande

Johanna Koljonen

Johanna Koljonen är dagens moderator. Johanna är också en flitigt anlitad föreläsare, bl a om upplevelsedesign, participation safety och Nordic Larp (Live Action Role Play).

Jonas Linderoth

Jonas Linderoth är professor i pedagogik på Institutionen för Pedagogik, Kommunikation och Lärande vid Göteborgs Universitet. Jonas har ägnat sin karriär åt att forska och undervisa om spelmediet och spelkulturen i relation till lärande. En stor del av detta arbete har handlat om att ifrågasätta och kritisera populära och förenklade myter om hur spel påverkar oss på gott och ont.

Björn Sjöblom

Björn Sjöblom är lektor i barn- och ungdomsvetenskap vid Stockholms Universitet. Hans forskning handlar om användning av spel i en mängd olika sammanhang – från ungdomars spelande på internetcaféer, till utställningar av spel på museum, till spelbaserat lärande i militär utbildning.

Henrik Rosvall

Henrik Rosvall är medgrundare och CTO i Scientific EdTech / Akribian. Med en bakgrund som programmerare och interaktionsdesigner har han arbetat med spel inom olika branscher. Han är mentor på masterprogrammet i entreprenörskap vid Lunds universitet och föreläsare vid Hanken School of Economics med inriktning på beteendestyrd marknadsföring.

Bobbi A Sand

Bobbi A Sand är spelutvecklare sedan 2006, tidigare i Ozma Speldesign och nu i Transcenders Media, som utvecklar berättelsebaserade spel. Bobbi har även erfarenhet av biblioteksutveckling och är författare till boken “Växande världar - Om spel, spelkulturer och spelare i samtiden”.

Paul Petersson-Rebelo

Paul Petersson-Rebelo arbetar som projektledare och e-sportsamordnare för Malmö stad.

Helena Ericsson

Helena Ericsson är församlingspedagog i Heliga Trefaldighetskyrkan, en av få kyrkor som blandar gaming och kristen tro i Sverige. Helena har arrangerat gamingkonfirmationer sedan hösten 2019 tillsammans med konfirmandarbetslaget.

Magnus Lunderquist

Magnus Lunderquist (KD) är ordförande i Region Skånes kulturnämnd.

Niklas Sintorn

Niklas Sintorn är webbredaktör på Sydsvenskan samt mångårig spelkritiker och recensent med särskilt fokus på svenska och skånska spel. På fritiden tycker han till om spel som en del av podcast- och streamingkollektivet Svampriket.

Peter Lübeck

Peter Lübeck är VD för Game Habitat, en medlemsförening som organiserar spelbranschens aktörer i södra Sverige. Game Habitats mission är att skapa den bästa möjliga miljön för alla och allt som har med spelutveckling att göra.

GH-Logo-20181212