Skip to content

Vi behöver alla veta något om spel

Spel är ett av de största underhållningsmedierna idag. Mängder av barn, unga och vuxna ägnar sin fritid åt att spela. Som kulturellt uttryck har spel funnits i tusentals år – troligen lika länge som det funnits civilisation.

Anledningarna till att vi spelar är många. Spel erbjuder möjligheter att utforska fiktiva världar, utveckla färdigheter, umgås med vänner, utveckla sig själv, leka, skapa och organisera. Eftersom spel engagerar så många är de centrala i vår kultur och angår oss alla. Att kunna förstå, tolka och värdera spel är en del av spelkunnigheten, som ingår som en del i Unescos MIK-ramverk.

Spelkunnighetsdagen

På Game Habitat arbetar vi för att öka spelkunnigheten i samhället. En del i detta är att genomföra arrangemang såsom Spelkunnighetsdagen, som riktar sig till alla intresserade och särskilt till dig som kommer i kontakt med spel, spelkultur och spelare i ditt yrke. Spelkunnighetsdagen anordnas sedan 2020 årligen under hösten. Inspelningar finns tillgängliga från Spelkunnighetsdagen 2021 och 2020.

Spelskapande och spelkunnighet för barn och unga

Spelkonsulent: Spelkunnighet och spelpedagogik för barn och unga

Under 2019-2020 undersökte vi förutsättningar för spelskapande och spelkunnighet för barn och unga i Skåne. Arbetet resulterade i en kartläggning och rapport.

Ladda ner rapporten:
Spelkonsulent – ökad spelkunnighet & spelpedagogik för barn & unga

Ladda ner presentationen:
Spelkonsulent Barn & Unga – rapport presentation

Tips!

Växande världar är en grundbok i spel av Bobbi A Sand som är projektledare för Kids & Youth Initiative. Den riktar sig till alla som vill veta mer om vad spel är och varför vi spelar dem.

“I Växande världar får du en genomgång av den stora bredd av spel, speltyper och spelkulturer som finns idag. Boken riktar sig till alla som är intresserade av vad spel är, varför vi spelar, hur spel är uppbyggda, vilka typer av spel som finns och vilka som spelar dem – helt enkelt till alla som vill veta mer om den växande spelvärlden. Växande världar är dessutom en utmärkt guide för alla som kommer i kontakt med spel och spelkultur i sin yrkesroll som exempelvis lärare eller bibliotekarie.”

– BTJ Förlag